Moduł z liczby zespolonej
Koala: Moduł z liczby zespolonej
Jak obliczyć z tego moduł
√−2i
7 gru 22:03
Adamm: √−2i jest zbiorem
7 gru 22:05
jc: Moduł ze zbioru? Fakt, każdy element tego zbioru ma taki sam moduł.
z2 = −2i
|z|2 = 2
|z| = √2
7 gru 22:06
Koala: bo polecenie brzmi oblicz √−2i i za barzo nie wiem jak się za to zabrać czy tym wzorem?
Zk=n√IzI*(cos φ+2kπn + i*sin φ+2kπn)
bo do tego wzory potrzebuje φ a cosφ=0√2 a nie wiem jak obliczyć sinφ=
a potrzebuje tego żeby wyznaczyć φ do wzoru u góry.
7 gru 22:21
jc: To głupi wzór. Aby określić z musisz znać z? z występuje po obu stronach.
Na dodatek to bez sensu. z=√4, z=√|z|(±1) ? To ile w końcu wynosi z?
7 gru 22:29
Koala: polecenie brzmi Oblicz a przykład jest taki √−2i
7 gru 22:31
Koala: a wzór jest taki Zk=.......
gdzie k=0,1,2...n−1
jeżeli pierwiastek jest 2 stopnia to liczymy Z0=.. i Z1=..
7 gru 22:32
Koala: po prostu nie wiem w tym przykładzie ile wynosi y ze wzoru z=x+iy
7 gru 22:33
5-latek: y=−2
7 gru 22:40
5-latek: Kolego trzeba pisac naprzwde dokladnie czego sie oczekuje
Domyslilem sie ze masz obliczyc pierwiastki kwadratowe z livczby (−2i)
Ale ja czy ktos inny nie powinien sie tego domyslac co masz na mysli
7 gru 22:42
jc: Chyba każdy, kto poznaje liczby zespolone próbuje jakieś proste działania.
(1−i)2 = (−1+i)2 = −2i
Czyż to nie dziwne? A potem wystarczy sobie przypomnieć.
7 gru 22:49
Koala: Dzięki
7 gru 22:56