ulami
ola: Znajdź ułamek o najmniejszym mianowniku (licznik i mianownik muszą być liczbami naturalnymi)
spełniający warunek: 3/7<a/b < 4/8.
Prosze o wytłumaczenie
7 gru 21:46
7 gru 21:52
ola: a czemu ten?
7 gru 21:53
5-latek: | | 26 | | 13 | |
wiec najmniejszy bedzie |
| (zeby licznik i jmianownik ∊N = |
| |
| | 56 | | 28 | |
7 gru 21:55
7 gru 21:57
the foxi:
ach, znowu na końcu :<
7 gru 21:57
Eta:
7 gru 21:58
5-latek: Przeciez to nie jest wyscig sympatyczny kolego .
najwazniejszse zeby autor postu zrozumial
7 gru 21:59
5-latek: Dobry wieczor
Eta
7 gru 21:59
the foxi:
Racja.
7 gru 22:00
5-latek: Dobry wieczor
Milu
7 gru 22:00
Eta:
W treści napisane:
"o najmniejszym mianowniku"
7 gru 22:00
jc: 3/7< 7/15 < 4/8 ?
7 gru 22:04
ola: to w koncu jak bo mam to na jutro zadane a sa juz dwie odpowiedzi?
7 gru 22:11
7 gru 22:13
ola: to zadanie z klasy 6tej
7 gru 22:14
5-latek: Dobry wieczor
iteRacjo i
jc 
I teraz ola nie bedzie mogla spać
7 gru 22:16
the foxi:
W sumie, to chyba mniejszy mianownik.
7 gru 22:17
iteRacj@: ja nie ukończyłam gimnazjum, nie wiem jak pozostali...
7 gru 22:17
iteRacj@: witaj 5−latku
@ola napisz, jak jutro w szkole powiedzą, jaka jest odpowiedź
7 gru 22:19
Adamm: 4/9 najmniejsze, dokładnie
7 gru 22:23
ola: a to takie trudne zadanie?
7 gru 22:23
jc: Bo kto tak dziwnie zapisuje 1/2?
3/7 < 1/2
3/7 < (3+1)/(7+2) <1/2
czyli
3/7 < 4/9 < 1/2
I lepiej nie można.
7 gru 22:25
ola: my się uczymy że 1/2 można zapisać po rozszerzeniu jak się chce
7 gru 22:32
Adamm: szkoda marnować życie na takie głupoty
7 gru 22:34
iteRacj@:
@Adamm uśmiechaj się, to życia nie zmarnujesz
a rozwiązywanie przez osiem osób zadania z 6 klasy na pewno głupotą nie jest,
a dlaczego? bo się w końcu udało znaleźć właściwą odpowiedź
7 gru 22:43
jc: ola, masz rację, 1/2 = 2/4 = 3/6 = ...
7 gru 22:45
Adam: Znalazłem coś do tematu
Tkzw. Drzewo Sterna−Brocota
20 gru 20:48
Adam: Mówię poważnie, i to jest naprawdę coś fajnego
20 gru 21:22
jc: Adam, podzielam Twój zachwyt
20 gru 21:33
Mila:
Mnie też podoba się
20 gru 21:49