Macierz diagonalna B podobna do A
MackoZBogdanca: Znalezc macierz diagonalna B podobna do macierzy A, jesli taka macierz B istnieje.
Znalezc tez wtedy macierz odwracalna C taka, ze B = C−1AC:
Moglby ktos napisac jak to rozwiazywac?
Wyznaczam Aπ=A−πI
deyAπ=π2−8π+15
π1=3 i π2=5
Macierz B bedzie postaci takowej?
3 0
0 5
Nastepnie jak wyznaczyc ta macierz C?
z wektorow wlasnych?
7 gru 21:29
Adamm: napisz całe zadanie
7 gru 21:33
Adamm: tak, z wektorów własnych
7 gru 21:37
MackoZBogdanca: Ahh tak przepraszam nie napisalem nawet macierzy A...
Znalezc macierz diagonalna B podobna do macierzy A, jesli taka macierz B istnieje.
Znalezc tez wtedy macierz odwracalna C taka, ze B = C−1AC:
Macierz A: 4 1
1 4
Wyznaczam Aπ=A−πI
detAπ=π2−8π+15
π1=3 i π2=5
Macierz B :
3 0
0 5
Nastepnie wyznaczam wektory wlasne
Aπ1 1 1 I 0 Aπ2 −1 1 I 0
1 1 I 0 1 −1 I 0
I cos nie wychodza mi te wekotry wlasne wychodzi cos w stylu:
V1=[−t,t] t∊R−{0} i dla V2 to samo
C= −t −t
t t
Ale cos mi tu nie pasuje, zrobilem cos zle Gaussem?
7 gru 21:46
7 gru 21:59
Adamm: z tego co pamiętam, reguła jest taka, że nie podajemy wszystkich wektorów własnych, a
jedynie wybrane
7 gru 22:01
7 gru 22:02
MackoZBogdanca: Super, dziekuje
7 gru 22:12