asd
Dickens: Odpowie ktoś na pare pytań dotyczących zadania z fizyki?
7 gru 20:38
...: Dawaj
7 gru 21:11
Dickens: Pytania dotyczą tego zadania
treść i obrazek poglądowy
Klocek o masie m stoi na długiej desce o masie M, która spoczywa na płaszczyźnie poziomej.
Klocek i deska są połączone nieważką i nierozciągliwą nicią przerzuconą przez bloczek o
promieniu R i momencie bezwładnosci I. Z jakim przyspieszeniem będzie poruszał się układ jeśli
do deski przyłożymy poziomą siłę F. Współczynnik tarcia klocka o deske i deski o podłoże
wynosi μ
https://imgur.com/a/2r1xL
Pierwszy problem jaki miałem to taki, że w dla czasu t=0 i dla t>0 działają różne siły − Klocek
stoi na desce zwieksza się nacisk deski na podłoże wiec również zwiększa się tarcie, ale dla
czasu t klocek stoi na desce a nie wisi, oraz deska sie nie porusza wiec siły naciągu sa równe
zero. Zatem rozważam zadanie dla t>0 gdzie klocek wisi na lince − tarcie zachodzi tylko między
deską a podłożem
I tu przy rozpisywaniu sił natrafiłem na problem mianowicie kiedy deska zaczyna się poruszać to
zmienia się kąt miedzy płaszczyzna na której leży deska a nicią − siłą naciągu, składowe bedą
zależne od kąta wiec również tarcie będzie od niego zalezne. Jak sobie z tym poradzić?
7 gru 21:33
g: Trzeba chyba przyjąć dwa założenia upraszczające:
1) Deska jest na tyle ciężka, że nie podniesie się z prawej strony,
2) Klocek natychmiast oderwie się od deski i nie poruszy się w prawo wpadając w ruch
wahadłowy. W to założenie trudno uwierzyć, ale niech tam.
Inne warunki w chwili t=0 można zaniedbać bo trwają przez zerowy czas, więc nie mają
wpływu na prędkości.
Nawet przy tych założeniach zadanie jest trudne, bo równania wyjdą uwikłane.
Prędkość klocka V
k do góry jest wynikającą z geometrii funkcją przesunięcia X
d i
prędkości V
d deski. V
k = V
k(X
d,V
d).
| | dVk | | I | | dVk | |
Siła naciągu nitki Fn = m*(g + |
| ) + |
| * |
| |
| | dt | | R2 | | dt | |
Przyspieszenie deski a
d = (F − μ*(M*g − F
n*cos α) − F
n*sin α) / M
(α to kąt między nitką a deską)
Mając te zależności trzeba rozwiązać układ równań różniczkowych:
8 gru 12:51
g: Pomyłka. α to kąt między nitką a normalną do deski.
8 gru 12:54