Rozwiązanie geometryczne i optymalne ...
gierki09: Zakład produkuje dwa wyroby, które są obrabiane na dwóch obrabiarkach: O
1 i O
2 i na frezarce
F. Czas pracy tych maszyn jest ograniczony i wynosi dla obrabiarki O
1 − 18 000 maszynogodzin,
dla obrabiarki O
2 − 40 000 maszynogodzin, a dla frezarki F − 24 000 maszynogodzin. Zużycie
czasu pracy maszyn ( w godz.) na produkcję jednostki każdego z wyrobów podano w tabeli.
Maszyna | Zużycie czasu pracy...
I II
O
1 3 1
O
2 2 4
F 3 2
Zysk ze sprzedaży wyrobu I wynosi 6 zł, a ze sprzedaży wyrobu II − 4 zł.
1. Zaplanować optymalną strukturę produkcji z punktu widzenia maksymalizacji zysku. (Zbudować
model matematyczny zagadnienia i rozwiązać go metodą geometryczną).
2. Czy rozwiązanie optymalne ulegnie zmianie, jeżeli:
a) zyski jednostkowe ze sprzedaży obydwu wyrobów wzrosną o 1 zł,
b) dodatkowo uwzględni się warunek, że wyrobu II należy produkować 1,5 raza więcej niż
wyrobu 1?
Jak rozwiązać podpunkt 2 a) b)
7 gru 19:30
kochanus_niepospolitus:
a) zapewne tak ... pokaż jak wygląda wykres
b) to już prawie na pewno, bo zapewne I produkujesz więcej niż II
7 gru 19:33
gierki09: Trzy nierówności przekształciłem na 3 proste :
y1 = −3x + 18000
y2 = −0,5x + 10000
y3 = −1,5x + 12000
Z tych prostych wyszedł 5−kąt, gdzie punkt A(2000,9000) i B(4000,6000) są optymalnym
rozwiązaniem dla zysku firmy i w obu przypadkach podstawiając do zysku (6x + 4y = c) wyszło c=
48 000, ale nie mam pojęcia jak zabrać się za podpunkt 2 a) b).
7 gru 19:37
gierki09:

Czerwone − y
3
Zielone − y
1
Niebieski − y
2
Różowe kropki to A(górna) i B(dolna)
7 gru 19:43
gierki09: Punkty na osiach X i Y co 1000 zrobiłem.
7 gru 19:45
kochanus_niepospolitus:
no to teraz:
2a) rysujesz 7x + 5y = c'
7 gru 19:58
kochanus_niepospolitus:
2b)
| | 3 | |
rysujesz prostą: y = |
| x |
| | 2 | |
i wybierasz optymalne rozwiązanie leżące na tej prostej (bo ona zapewnia wskazaną proporcję)
7 gru 20:00
gierki09: jak narysować prostą z 3 niewiadomymi?
7 gru 20:00
gierki09: Bo to 7x + 5y = c' to nowy zysk, a my zysk obliczaliśmy z punktów skrajnych wielokąta, które
były przecięciami prostych.
7 gru 20:02
kochanus_niepospolitus:
wyliczasz c' tak samo jak wcześniej przeliczone zostało c
7 gru 20:27
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę to robisz w taki sposób:
rysujesz 7x+5y = 35000 po czym linijką przesuwasz tą prostą ku brzegu
7 gru 20:28
gierki09: Wyszło mi, że wyrobu I − 4000, wyrobu II − 6000, a rozwiązanie optymalne czyli to c' ulegnie
zmianie z 48 000 na 58 000.
7 gru 20:58