Wyznacz iloraz i resztę z dzielenia:
qwert: x4+x2+1: x+12
7 gru 18:58
kochanus_niepospolitus:
NAWIASY
7 gru 18:59
kochanus_niepospolitus:
no to dziel te dwa wielomiany ... co za problem
7 gru 18:59
qwert: (x4+x2+1): (x+0,5)
7 gru 19:01
qwert: po podzieleniu nie otrzymuje poprawnego wyniku
7 gru 19:05
kochanus_niepospolitus:

masz chociażby schemat Hornera
7 gru 19:11
qwert: no dobra, ale jak chcę dzielić pisemnie to muszę całość mnożyć przez 2 ?
7 gru 19:12
Adamm: x4+x2+1=x4−1/16+x2−1/4+21/16=(x2−1/4)(x2+1/4+1)+21/16
=(x+1/2)(x−1/2)(x2+5/4)+21/16
reszta − 21/16
wynik dzielenia − (x−1/2)(x2+5/4)
7 gru 19:14
qwert: Dzięki

7 gru 19:16