Małe pytanko..
majca: Treść zadania jest taki:
Stożek o objętości 27pi cm3 przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy.
Płaszczyzna podzieliła wysokość stożka w stosunku 2:1. Oblicz objetosci bryl powstalych w
wyniku tego podzialu.
Ja to zrobiłem tak:
V= 27PI cm3
h1 = 1
h2 = 3
(dlatego bo suma 2+1 = 3.. Chyba że jest inaczej to poproszę o podpowiedź)
k=13
k3=127
i teraz tak:
v1 = V*k3 = 27PI * 127 = PI cm3
v2 = 27PI cm3 − PIcm3 = 26PIcm3
Jakby to zadanie wyglądało gdyby stosunek był 3:1 zamiast 2:1?
7 gru 18:17
kochanus_niepospolitus:
h1 = 1 ; h2 = 4 (bo 4 = 3+1)
7 gru 18:19
majca: @kochanusniepospolitus czyli to nie ma znaczenia czy będzie 3:1 czy 1:3 bo zawsze wyjdzie 4
tak?
7 gru 18:23
Mila:

V
s.ABC=27πcm
3
1)
| | |CS| | | 2x | | 2 | |
Stożek DEC∼Stożka ABC w skali k= |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | |OS| | | 3x | | 3 | |
V
stożka ściętego=27−8=19
2)
Może być podział od dołu:
| | |CS| | | 1x | | 1 | |
Stożek DEC∼Stożka ABC w skali k= |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | |OS| | | 3x | | 3 | |
Skala podobieństwa:
Stosunek objętości:
V
stożka ściętego=27−1=26
7 gru 19:13