matematykaszkolna.pl
Def relacji symetrycznej WuDeeM: Hej jako że orzełem nie jestem, to pytam mądrzejszych. Jest sprawa która mnie niepokoi (ang. no−room) Definicja rel. symetrycznej z mądrej i dobrej książki: R jest symetryczna gdy (∀ x,y∊X)(xRy⇒yRx) no i tak na moje, jest spoko przez moment, no bo z implikacji wynika, że jeżeli x nie jest w relacji z y to y też nie jest z z(0⇒0 prawda) spoko też jak x jest w relacji z y, to wtedy y jest w relacji z x, no pasi (1⇒1 prawda) spoko też gdy x jest w relacji z y, a y nie jest w relacji z x (1⇒0 fałsz, zgoda) no ale jak x nie jest w relacji z y, a y jest w relacji z x to daje nam (0⇒1 prawda), i co, wtedy taka relacja jest symetryczna? Gdy ¬xRy i yRx. Czego tutaj nie rozumiem?!
7 gru 17:20
WuDeeM: 6 linijka, zamiast "z" powinno być "x" przed nawiasem.
7 gru 17:21
WuDeeM: up
7 gru 17:57
kochanus_niepospolitus: nie jesteś 'orzełem' A może orłem nie jesteś
7 gru 18:00
kochanus_niepospolitus: Nie jest relacją symetryczną wtedy ... załóżmy, że xRy nie zachodzi, natomiast yRx zachodzi więc xRy => yRx zwraca 1 natomiast ów relacja będzie symetryczna gdy DLA KAŻDEGO x,y zajdzie ta implikacja. czyli także taka: yRx => xRy ... a ta implikacja zwraca nam 0.
7 gru 18:05
WuDeeM: rozumiem, faktycznie. Wystarczy że podmienimy sobie zmienną i mamy sprzeczność. P.S. nie jestem orzełem i jestem z tego dumny!
7 gru 18:17