Indukcja matematyczna
reminox: Proszę wykazać przez indukcję ze względu na n , że dla każdego n ∈ N i każdego x ≠ 1 jest:
1+x+x2+...+xn=(xn+1−1)/(x−1).
7 gru 17:16
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
7 gru 17:22
kochanus_niepospolitus:
pomijając to, że wzór jest NIEPRAWIDŁOWY
7 gru 17:25
Adamm: jest prawdiłowy
7 gru 17:26
kochanus_niepospolitus:
Adamm:
7 gru 17:28
Adamm: tam jest n+1 wyrazów...
7 gru 17:28
kochanus_niepospolitus:
| | 1−qn | |
Sn = a1* |
| <−−− wzór ogólny |
| | 1−q | |
7 gru 17:28
kochanus_niepospolitus:
No to inaczej Adamm
1) n =1
| | x2−1 | | x1+1 − 1 | |
L = 1 ≠ x+1 = |
| = |
| = P |
| | x−1 | | x − 1 | |
7 gru 17:31
7 gru 17:32
kochanus_niepospolitus:
dobra ... głupotę napisałem
7 gru 17:32