całka przez podstawianie
Ola: | | 2lnx | |
Obliczanie całki przez podstawienie: |
| dx |
| | x | |
ehh...
1 lut 21:56
hesia:
| | 2lnx | |
∫ |
| dx= ∫ 2tdt= 2*12t2 +C = t2+C = (lnx)2 +C |
| | x | |
1 lut 22:16
Ola: dziękuje bardzo


może w końcu je zrozumiem
1 lut 22:24
Ola: mam pytanko jeszcze a czemu t jest do kwadratu?
1 lut 22:35
Ola:
1 lut 22:50
hesia:
Hehe

bo ∫a*x
ndx= a*
1(n+1)*x
n+1 +C
to ∫ 2tdt= 2*
11+1*t
1+1=2*
12*t
2= t
2 +C
1 lut 22:57
hesia:
To są podstawowe wzory ..... należy się tego wyuczyć, bo inaczej ....to "klops"
1 lut 22:59
Ola: dzięki wielkie za rozpisanie dokładne


teraz już wszystko rozumiem
1 lut 23:01
Ola: mam jeszcze jeden dzień i muszę to opanować, dziękuje za wszystkie wskazówki
1 lut 23:02