Udowodnij, że dla dowolnej liczby pierwszej nie może zachodzić
sp33dy: Udowodnij, że dla dowolnej liczby pierwszej nie może zachodzić:
p|yp−1−2 dla y ∈ Z
7 gru 17:05
kochanus_niepospolitus:
jak nie jak tak:
niech y = 8 ; p = 2
2|(8
1 − 2)
dziękuję za uwagę
7 gru 17:08
Adamm: z twierdzenia Fermata
jeśli p nie dzieli y bez reszty, to p|(yp−1−1)
gdyby było jednocześnie p|(yp−1−1) oraz p|(yp−1−2) to musiało by być również
p|[(yp−1−1)−(yp−1−2)] czyli p|1 co jest niemożliwe, jako że p to liczba pierwsza
jeśli p|y to również p|yp−1, gdyby było jednocześnie
p|yp−1 oraz p|(yp−1−2), to musiałoby być p|2 skąd p=2
i faktycznie dla dowolnej liczby parzystej y, 2|(y−2)
czyli twierdzenie jest nieprawdziwe
7 gru 17:11
sp33dy: hahah, no tak, zapomniałem dopisać ze p > 2
7 gru 17:12
kochanus_niepospolitus:
a pffff ... miało być dowolna liczba pierwsza
7 gru 17:13
sp33dy: Pośpiech to nic dobrego
7 gru 17:14