Rozwiąż
Julia: Rozwiąż równanie 45+44 1/4+...+27=x wiedząc, że lewa strona jest sumą kolejnych
wyrazów ciągu arytmetycznego.
Proszę o rozwiązanie tego zadania
7 gru 16:29
kochanus_niepospolitus:
a
1 = 45
a
n = 27
1) wyznacz 'n'
2) Wylicz S
n
7 gru 16:44
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy −−− PODSTAW DO WZORÓW
7 gru 16:44
Julia: Dlaczego a
n = 27? To znaczy, że wszystkich wyrazów jest 27? A n?
7 gru 16:53
kochanus_niepospolitus:
nie ... wszystkich wyrazów NIE JEST 27 (masz wyliczyć ile ich jest)
wyraz an = 27 ... bo to jest ostatni wyraz w tej sumie
7 gru 16:54
Julia: 45*(n−1)*−3/4= 183/4 − 3/4x
7 gru 16:58
kochanus_niepospolitus:
no raczej nie
an = a1 + (n−1)*r
7 gru 17:00
kochanus_niepospolitus:
a to co Ty policzyłaś to 'cholera wie co to jest'
7 gru 17:00
Julia: aaa zabrakło mi an we wzorze, czyli tego ostatniego wyrazu
7 gru 17:01
Julia: 45*(n−1)*−3/4=27
n=25
7 gru 17:02
Julia: *45+
7 gru 17:02
kochanus_niepospolitus:
i nie *−3/4 tylko *(−3/4) jak już
7 gru 17:03
kochanus_niepospolitus:
i wyznaczasz 'n' z tego równania ... mając 'n' podstawiasz dane do wzoru na Sn
7 gru 17:04
Julia: S25=(((45+27)/2) /2) * 25=900
7 gru 17:08
kochanus_niepospolitus:
ok ... tylko niepotrzebnie dwukrotnie dzielisz przez 2 (ale sam wynik dobry)
7 gru 17:11
Julia: A faktycznie. Dziękuję za pomoc
7 gru 17:12