.
Luthrien: Określ ilość rozwiązań równania x
2+4x+1=m w zależności od wartości parametru m
Proszę o pomoc
7 gru 15:13
Adamm: licz deltę
7 gru 15:16
Luthrien: x1=−2−√3
x2=−2+√3
I co ma z tym zrobić?
7 gru 15:19
Adamm: napisałem deltę a nie pierwiastki
i nie chodziło mi o x2+4x+1, tylko o
x2+4x+1−m
teraz zastanów się co mówi nam znak delty przy funkcji kwadratowej
7 gru 15:21
Luthrien: No tak... Przepraszam

Jak obliczyć deltę? b
2−4ac ale co zrobić z tym m?
12−m ?
7 gru 15:27
Adamm:
b=...
a=...
to chyba potrafisz znaleźć
c=1−m
podstawiasz wszystko do wzoru
7 gru 15:29
Luthrien: m=−3 ?
7 gru 15:33
the foxi:
jeśli Δ>0 równanie ma dwa rozwiązania
jeśli Δ=0 równanie ma jedno rozwiązanie
jeśli Δ<0 równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych
7 gru 15:34
Iryt:
Δ=0− jedno rozwiązanie
Δ<0 − brak rozwiązań
Δ>0 dwa różne rozwiązania
7 gru 15:35
Luthrien: Kurczem, możesz napisać mi rozwiązanie?
Głupio mi bo nie umiem matematyki a chcę coś zrozumieć...
Jeśli Cię bardzo irytuje to może ktoś inny mi pomoże
7 gru 15:35
Luthrien: Kurcze*
7 gru 15:35
the foxi:
Δ=b2−4ac=42−4(1−m)=16−4+4m=4m+12
Δ>0 ⇒ 4m+12>0 ⇒ m>−3
Δ=0 ⇒ m=−3
Δ<0 ⇒ m<−3
7 gru 15:40
Adamm: jedno przekleństwo nie znaczy że od razu jestem wściekły
ale tak, trochę mnie irytuje że chcę żebyś policzyła mi deltę, a ty my piszesz że m=−3
7 gru 15:42
Adamm: policzył*
7 gru 15:42
Iryt:
x2+4x+1=m⇔x2+4x+1−m=0
Δ=42−4*(1−m)
Δ=16−4+4m=12+4m
1) 12+4m=0
4m=−12⇔
m=−3 − jedno rozwiązanie
2) 12+4m<0⇔
m<−3 − brak rozwiązań
3)
12+4m>0⇔
m>−3 − dwa różne rozwiązania
7 gru 15:44
Luthrien: Już rozumiem, dziękuję wszystkim
7 gru 15:47