indukcja matematyczna
pomocy: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć i rozwiązać ten przykład?
Pokazać że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n7−n jest podzielna przez 7
7 gru 15:01
g: = n*(n6−1). Dla n podzielnego przez 7 sprawa prosta. Jeśli n niepodzielne, to
zakładamy n = m+k, gdzie m jest podzielne przez 7, a k∊[1,6]
n6−1 = (m+k)6−1 = m*(coś) + k6−1
Teraz wystarczy sprawdzić dla k∊[1,6] że k6−1 dzieli się przez 7.
7 gru 15:47
Adamm: prosty wniosek z twierdzenia Fermata
7 gru 15:49
Pytający:
W temacie mowa o indukcji, więc to powinno pomóc:
| | | |
(n+1)7−(n+1)=∑(k=0..7)( | *nk*17−k)−(n+1)= |
| | |
=n
7+7n
6+21n
5+35n
4+35n
3+21n
2+7n+1−(n+1)=
=(n
7−n)+7(n
6+3n
5+5n
4+5n
3+3n
2+n)
7 gru 15:54