cos
Luthrien: cosα−sinα / cosα =...
tgα=2
Proszę o pomoc
7 gru 14:55
Adamm: zapis
cosα−sinα / cosα oznacza to samo co
7 gru 14:55
Luthrien: Czyli będzie cosα−2 ? I co dalej?
7 gru 14:58
Adamm: tgα=2
sinα=2cosα
ale mamy
sin2α+cos2α=1
stąd
cos2α=1/5 (jak podstawimy sobie 2cosα pod sinα w wyrażeniu sin2α+cos2α=1)
cosα=±1/√5
czyli
cosα−2=±1/√5−2
z samą wiadomością że tgα=2 nie możemy jednak powiedzieć, czy
1/√5−2 czy −1/√5−2
7 gru 15:01
Luthrien: A skąd się to wzięło sinα=2cosα?
7 gru 15:06
Adamm: więc
jak przemnożymy stronami przez cosα, to dostaniemy
sinα=2cosα
7 gru 15:13
Luthrien: A to?
cos2α=1/5
cos2α=1−sin2α
cos2α= sin2α+cos2α−sin2α
cos2α=cos2α ?
7 gru 15:24