Calkowita
Dah: √6x2+2, wiemy że x jest całkowite
Jak sprawdzić czy to wrażenie jest całkowite?
7 gru 13:46
Adamm: 6x2+2=y2
x, y są całkowite nieujemne (możemy założyć, że naturalne)
6x2+2 = 2 mod 3
teraz patrzymy na kwadraty wyrażeń
3k, 3k+1, 3k+2
(3k)2 = 0 mod 3
(3k+1)2 = 1 mod 3
(3k+2)2 = 1 mod 3
żadna liczba podniesiona do kwadratu nie jest postaci 3k+2 (taką jest 6x2+2)
więc równanie nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych
ponieważ pierwiastki z liczb całkowitych jeśli nie są całkowite, to nie są i wymierne,
więc √6x2+2 jest liczbą niewymierną dla całkowitych x
7 gru 13:56
Jerzy:
A nie prościej tak:
= √6*√x2 + (1/3) , a to nie może być liczbą całkowitą.
7 gru 13:59
Adamm: tutaj nie ma żadnego uzasadnienia czemu to wyrażenie nie mogło by być liczbą całkowitą
7 gru 14:01
Jerzy:
Liczba pod pierwiastkiem nie może być całkowita, jeśli x jest całkowite.
7 gru 14:03
Adamm: no to co?
7 gru 14:06