matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Zaben1337:
13x
całka ∫
dx
2x
2
−4x+2
13
13
mam problem z tą całką, odp to
ln|x−1|+
+C. Rozkładam to na ułamki proste i
2
2(1−x)
wychodzą mi współczynniki A=B=C=0 C=13, lecz inny wynik.
7 gru 13:12
Jerzy:
x
x − 1
1
Wskazówka: ∫
dx = ∫
dx − ∫
dx
(x−1)
2
(x − 1)
2
(x −1)
2
7 gru 13:18
Jerzy:
Oczywiście przd drugą całką ma być znak: "+"
7 gru 13:20
Blee:
A przed obiema calkami mamy 1/2
7 gru 13:29
Jerzy:
13
Przed obiema całkami mamy:
, ale wydawało mi się ,
2
że to oczywiste dla autora postu
7 gru 13:31