Zmienna losowa
Student: Zmienna losowa podlega rozkładowi i według trapezu równoramiennego o kącie nachylenia
α = π / 6, przy czym α ≤ x ≤ b. Napisać równanie gęstości.
7 gru 13:12
Blee:
Napisz jeszcze raz
7 gru 13:26
Student: Zmienna losowa podlega rozkładowi według trapezu równoramiennego o podstawie x i kącie
nachylenia α = π / 6, przy czym α ≤ x ≤ b.
Napisać równanie gęstości.
7 gru 13:35
Blee:
Czym jest b
7 gru 13:38
Student: Nie wiem. Taka jest treść zadania.
7 gru 13:39
Adamm:

obliczmy h
h=
√3(x−y)/6
dalej
| | (x+y) | | √3 | |
P= |
| *h= |
| *(x2−y2)=1 |
| | 2 | | 12 | |
y=
√x2−4√3 (warunek konieczny żeby to był trapez: x
2−4
√3>0)
dla x poza przedziałem [a, b]
f(x)=0
(x−y)/2
dla x∊[a+(x−
√x2−4√3)/2; a+(x+
√x2−4√3)/2] mamy
f(x)=
√3(x−
√x2−4√3)/6
dla reszty − sam napisz
7 gru 13:51