algebra dowod wektory liniowo zalezne
Leszek: Algebra Liniowa dowód, kombinacje, wektory liniowo zalezne:
Dowiedz ze zbior wektorow v1,...,vk jest liniowo zalezny wtedy i tylko wtedy kiedy jeden z
tych wektorow jest
kombinacja liniowa innych.
wiec np. v1=c2v2+...+ckvk (skoro jest kombinacja liniowa, teraz dowiedz ze zbior wektorow
jest
liniowo zalezny) zbior jest liniowo zalezny kiedy c1v1+...+ckvk=0v nie znaczy ze
c1=...=ck=0
nie wiem jak to zrobic, rozumiem jak to dziala − gdyby zaden z wektorow w zbiorze nie byl
kombinacja liniowa
innych to zbior bylby niezalezny bo z definicji nie daloby sie przedstawic zadnego wektora jako
liniowa kombinacja
innych, ale musze uzyc tego warunku z liczbami c (gdzie c to jakies stale) i nie wiem jak to
przedstawic
7 gru 12:42
Benny: α
1v
1+α
2v
2+...+α
nv
n=0 − jako wektor zerowy
Z liniowej zależności wynika, że istnieje jakiś niezerowy skalar.
BSO α
1≠0
Mamy, że
α
1v
1=−α
2v
2−...−α
nv
n
| | −α2 | | αn | |
v1= |
| v2−...− |
| vn, czyli v1 zapisaliśmy jako kombinacja liniowa wektorów |
| | α1 | | α1 | |
v
2 ... v
n
To mamy w prawą stronę
W lewą
Wektor w jest kombinacją liniową wektorów v
1 ... v
n
w=α
1v
1+α
2v
2+...+α
nv
n
w−α
1v
1−α
2v
2−...−α
nv
n=0,
Ta kombinacja jest liniowo zależna, bo istnieje niezerowy skalar 1≠0, który stoi przy w
7 gru 13:10
Leszek: Dzieki, juz na to wpadlem przed zobaczeniem, warto zapamietac bo czesto sie powtarza z tego co
widze po
kolejnych dowodach.
7 gru 16:54