Równanie z parametrem
Julia: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |2x − 6| − x = 3m ma dwa rozwiązania
a) ujemne
b) przeciwnych współczynników
Jak się za to zabrać? Zaczynam się bać słowa parametr w treści zadania...
7 gru 11:43
Jerzy:

Zielona prosta, to: y = x + 3m.
Przesuwaj ją równolegle wdłuż osi OY i ustalaj wartości wyrażenia 3m ,
a co za tym idzie parametru m
7 gru 12:10
Eta:

1/ rysujesz wykres:
y= |2x−6|−x
2 / rysujesz proste równoległe do osi Ox
y=3m
równanie ma :
dwa rozwiązania przeciwnych znaków
dla 3m>6 ⇒ m>2
dwa rozwiązania dodatnie
dla 3m ∊(−3,6) ⇒ m∊(−1,2)
dwóch ujemnych rozwiązań nie ma czyli m∊∅
równanie nie posiada rozwiązań czyli jest sprzeczne
dla 3m< −3 ⇒ m<−1
7 gru 12:10
Julia: dziękuję! teraz tylko porobię trochę zadań żeby w głowie utkwiło
7 gru 12:31