Liczby zespolone
Margrabi: Witam mógłby mi ktoś pomóc z liczbami zespolonymi
Z3+i=0
Sposobem na pierwiastki
Z góry dziękuję
7 gru 09:24
Jerzy:
No to:
z3 = − i ⇔ z = 3√−1 .... i zastosuj wzory na obliczanie pierwiastków zespolonych.
7 gru 09:45
jc:
zn = r (cos f + i sin f)
z = n√r (cos f/n + i sin f/n) (cos 2kπ/n + i sin 2kπ/n), k=0,1,2, ..., n−1
w zadaniu mamy
z3 = cos 3π/2 + i sin 3π/2
z = (cos π/2 + i sin π/2) (cos 2kπ/3 + i sin 2kπ/3), k=0,1,2
z = i lub z = i (−1 + i√3)/2 lub z = i(−1 − i√3)/2
7 gru 09:57