badanie liczby rozwiazan
ubogimatematyk: zbadaj liczbe rozwiazań równania w zależności od parametru a
3ax −7 = 2x −5 −3a
wyszlo mi
3a(x+1) = 2(x+1)
Tutaj wyszło mi że dla a = −1 x = −4/5
natomiast dla a ≠ −1
3a = 2
a = 2/3
ale miałem wyznaczyc rozwiazania dla x wiec nie bardzo rozumiem co sie stalo i
jakie to rozwiazanie, sprzeczne? no nie wiem, może gdzies jest blad prosze o pomoc
6 gru 22:49
Janek191:
3a x − 7 = 2 x − 5 − 3 a
3a x − 2 x = 2 − 3 a
x*(3 a − 2) = 2 − 3 a
| | 2 −3 a | | 2 | |
x = |
| = − 1 dla a ≠ |
| |
| | 3a − 2 | | 3 | |
oraz
| | 2 | |
dla a = |
| mamy 2 x − 7 =2 x − 5 − 2 |
| | 3 | |
2 x − 7 = 2 x − 7 − równanie tożsamościowe
x ∊ℛ
7 gru 09:00
kochanus_niepospolitus:
3a(x+1) = 2(x+1)
| | 2 | |
1) jeżeli 3a = 2 ... czyli a = |
| |
| | 3 | |
mamy nieskończenie wiele rozwiązań ponieważ mamy:
x+1 = x+1 ⇔ 1=1
3a(x+1) = 2(x+1)
mamy dokładnie JEDNO rozwiązanie (x = −1)
7 gru 09:01