Jak obliczyć...
zciekawosci: Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu takiego zadania?
Oblicz (a+b)/(b+c)+(b+c)/(c+a)+(c+a)/(a+b) jeżeli wiadomo, że
(a−c)/(b+c)+(b−a)/(c+a)+(c−b)/(a+b)=1
Wystarczy nawet jakaś sugestia jak zacząć...
6 gru 21:57
Adamm: odejmij od każdego z ułamków po jedynce
6 gru 22:13
Rogalik: Skup uwagę na tym równaniu z jedynką. "Rozsuń ułamki" tak, że z każdego zrobią sie dwa, ujemne
części przerzuć na drugą stronę równania. Potem do obu stron równania dodawaj te składniki,
których brakuje, żeby otrzymać poszukiwane wyrażenie. Jakby co, to pytaj, wytłumaczę
dokładniej.
6 gru 22:13
zciekawosci: hmm, jednak jestem w tym słaby, nie bardzo wiem, o co chodzi z tym rozsuwaniem
6 gru 22:23
Adamm: a mnie to zignorowałeś...
(a+b)/(b+c)−1=(a−c)/(b+c)
itd.
wyrażenie = 4
6 gru 22:25
zciekawosci: Bardzo przepraszam Was obu, chwilowe zaćmienie, z tym rozsuwaniem też już wiem, ogromnie
dziękuję
6 gru 22:31
Rogalik: Nie ma za co, chętnie pomogę , jakby co
6 gru 22:39