Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) w którym a3=3 i S6=12
Olaa: Czy mogę prosić o pomoc? Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) w którym a3=3 i S6=12
6 gru 21:56
the foxi:
S
6=3(2a
1+5r)
a
3=a1+2r ⇒ 2a
3=2a
1+4r
S
6=3(2a
3+r)=3(6+r)=18+3r
1)
S
6=12
2)
1) =
2) ⇒ 18+3r=12
r=−2
a
3=a
1+2r ⇒ 3=a
1−4 ⇒ a
1=7
a
n=a
1+r(n−1)=7−2n+2=
−2n+9
6 gru 22:13
Eta:
| | a3+a4 | | 2a2+r | | 6+r | |
S6= me*6 , me mediana me= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2= (6+r)*3 ⇒ r= −2
a
n= a
3+(n−3)*r ⇒ a
n=3+(n−3)*(−2) ⇒ a
n= −2n+9
==========
6 gru 22:24