funkcja kwadratowa
avii: wyznacz współczynniki a,b, c funkcji kwadratowej y=ax2 + bx + c jeśli do paraboli będocej jej
wykresem należy punkt P (0.2) a wierzchołkiem jest punkt W (2,0)
Może ktoś napisać jak to trzeba rozwiązać nie wiem od czego zacząć
1 lut 21:23
hesia:
Korzystamy z postaci kanonicznej:
y= a( x −xw)2 +yw
y= a( x −2)2 i P( 0,2) to x = 0 y =2
2=a( 0−2)2 => 4a = 2 => a= 12
to y= 12( x−2)2 = 12( x2 −4x +4)= 12x2 −2x +2
więc a= 12 , b= −2 c= 2
1 lut 21:33
avii: ok dziex już wiem
1 lut 21:34