rozwiąż nierówność z logarytmami
Paweł: Witam posiadam pewien problem, utknąłem na zadaniu i nie wiem co kompletnie z nim zrobić:
log37 + 3 log27 − 4 < 0
Liczba 7 to podstawa logarytmu.
Dziękuje za wszystkie wskazówki i rozwiązania.
6 gru 21:31
Ajtek:
A ile wynosi liczba logarytmowana?
6 gru 21:35
mq3: Oj przeoczyłem, przepraszam za moją nieuwagę
log37x
Tylko w tym jest podane i nie mogę ruszyć z miejsca rozwiązując to.
6 gru 21:38
Rogalik: Może przez podstawienie. Podstaw za log7x = t , otrzymasz wielomian trzeciego stopnia, jeden z
jego pierwiastków to oczywiście 1, rozłóż wielomian na czynniki i rozwiąż nierówność
wielomianową.
6 gru 21:43
Paweł: Czy mogę postawić zmienną pomocniczą (log7x=t) gdy w drugim czynniku (3log27) nie występuje
"x"?
6 gru 21:46
Ajtek:
Zapisz porządnie ta nierówność
6 gru 21:47
5-latek: Musi wystepowac liczba logarytmowana
6 gru 21:48
6 gru 21:52
Mila:
x>0
log7x=t
t3+3t2−4<0
t3+2t2+t2−4<0
t2(t+2)+(t−2)*(t+2)<0
(t+2)*(t2+t−2)<0
(t+2)*(t+2)*(t−1)<0
(t+2)2*(t−1)<0⇔t<1 i t≠−2⇔
log7(x)<1 i log7(x)≠−2
dokończysz?
6 gru 21:54
Paweł: Dziękuje ślicznie Mila!
W sumie wystarczyło mnie naprowadzić, z resztą bez problemu sobie poradzę
6 gru 21:55