matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie w przedziale (funkcja wykładnicza)
Paweł:
Witam, mam problem z pewnym zadaniem, a mianowicie: 3
s
i
n
x
* (
√
3
)
s
i
n
x
* (
4
√
3
)
s
i
n
x
* (
8
√
3
)
s
i
n
x
* ... = 3 w przedziale <0,2π> Bardzo prosiłbym o rady i jakieś rozwiązanie będę wdzięczny!
6 gru 21:25
Mila:
√
3
sinx
=3
1
2
sinx
sumujemy wykładniki:
1
1
1
sinx+
sinx+
sinx+
sinx+...=
2
4
8
1
1
1
sinx*(1+
+
+...)=sinx*
=2sinx
2
4
1
1−
2
L=3
2sinx
3
2sinx
=3
1
1
2sinx=1⇔sinx=
2
π
5π
x∊{
,
}
6
6
6 gru 22:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick