Czas działania systemu operacyjnego bez konieczności restartu dany jest rozkłade
Rogalik: Czas działania systemu operacyjnego bez konieczności restartu dany jest rozkładem wykładniczym
o parametrze λ > 0. Pewien komputer wyposażony w ten system operacyjny trzeba było
zrestartować po dwóch godzinach pracy, następnie po kolejnych czterech i kolejnych trzech.
Wyznacz gęstość prawdopodobieństwa dla tych zdarzeń w zależności od parametru λ.
Domyślam się, że chodzi tu o brak pamięci rozkładu wykładniczego, ale i tak nie wiem za bardzo
jak to zadanie zrobić.
Please help...
6 gru 21:12
Rogalik: Może chociaż jak zacząć?
6 gru 22:19
Pytający:
Gęstość prawdopodobieństwa w rozkładzie wykładniczym:
f(x)=λe−λx.
Czyli odpowiednio:
f(2)=λe−2λ,
f(4)=λe−4λ,
f(3)=λe−3λ.
6 gru 23:41
Rogalik: Myślisz, że chodziło tylko o wartości gęstości? "Wyznacz gęstość " − to mnie kierowało do
szukania funkcji gęstości, którą przecież znam (pomijając nieznaną lambdę) i stąd moje
ogłupienie...
Dzięki bardzo
6 gru 23:53
Pytający:
Gęstość
dla zdarzeń, czyli po mojemu właśnie wartości gęstości odpowiadające podanym
czasom. Albo Ty za bardzo kombinowałeś, albo ja zbytnio upraszczam.
7 gru 00:16
Rogalik: No tak, rozumiem, rzeczywiście (!) jeszcze raz dzięki
7 gru 14:28