matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Wojcieszek:
√
3
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ma długość
, krawędz podstawy jest
3
równa 12 cm. Oblicz wysokość ściany bocznej
6 gru 21:05
Wojcieszek:
Może ktoś umie
? Bo ja nie. więc proszę o pomoc
6 gru 22:26
Eta:
a
√
3
h
p
=3r ⇒ 3r=
⇒ 3 r= 6
√
3
⇒ r=2
√
3
2
z tw. Pitagorasa
3
√
111
h
b
=
√
(2
√
3
)
2
+(
√
3
/3)
2
=
√
12+
=
9
3
6 gru 22:32