Znajdź wzór funkcji
Wojcieszek: Znajdź wzór funkcji h(x)=f(x−1)+3 przekształcając funkcję kwadratową f(x)=2x2−5x−3
6 gru 21:04
Rogalik: Żeby otrzymać f(x−1) zamiast literki x wpisz (x−1) tam, gdzie x występuje we wzorze funkcji
f, a potem do wyrażenia dodaj 3 i otrzymasz funkcję h.
6 gru 21:50
Wiktor: Mógłbyś to zapisać bo niezbyt rozumiem.
6 gru 21:52
Rogalik: Ok.
f(x−1) = 2(x−1)2 −5(x−1) −3
Stosuje wzór skróconego mnożenia:
f(x−1)=2(x2−2x+1) −5x +5 −3 = 2x2 −4x +2 −5x +2 = 2x2 − 9x +4
h(x)= 2x2 −9x +4 +3 = 2x2 −9x +7
6 gru 21:57
Rogalik: I co, teraz już rozumiesz? Czy jeszcze coś wyjaśnić?
6 gru 21:58