Prostopadłościan
Kali: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 15 cm i 20 cm.
Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego podstawą kąt o mierze 45.
| | 2 | |
Ile płynu zmieści się w tym prostopadłościennym naczyniu,jeżeli napełnimy je do |
| |
| | 5 | |
wysokości
6 gru 21:03
Kali: Chociaż jakaś porada słowna jak zrobić

?
6 gru 22:06
Eta:

d=
√202+152=
√625= 25
| | 2 | | 2 | |
H=d=25 to |
| H= |
| *25=10 |
| | 5 | | 5 | |
V(płynu)= 20cm*15cm*10 cm = 2dm*1,5dm*1dm= 3dm
3= 3litry
6 gru 22:19
Mila:

1)ΔD
1DB−Δprostokatny równoramienny
H=p
p
2=20
2+15
2⇔p
2=625
p=25
V
wody=20*15*10=3000
V
wody=3000cm
3=3litry
6 gru 22:21
Eta:
6 gru 22:25
Kali: Kali dziękować.
6 gru 22:31