Czworościan foremny
Wiktor: Objętość czworościanu foremnego wynosi 49√3, natomiast jego wysokość wynosi 12. Oblicz
długość krawędzi podstawy tego czworościanu
6 gru 21:01
Albert: ?
6 gru 21:39
Mila:
Dobrze napisałeś treść?
Jeżeli to czworościan foremny, to nie jest potrzebna i wysokość i objętość.
6 gru 21:43
Wiktor: Tak dobrze napisałem.
6 gru 21:45
Wiktor: Tylko nie wiem jak to obliczyć.
6 gru 21:48
Mila:
a
3√2=49*12
√3 /*
√2
a
3*2=49*12
√6
a
3=49*6
√6
a
3=474
√6
a=
3√474√6
============
Jeżeli to podstawimy do wzoru na wysokość, to nie wyjdzie 12.
Dlatego uważam, że inna jest treść.
6 gru 22:02
Wojtek: Przepisałem dobrze , w odpowiedziach niby"
W podstawie czworościanu foremnego jest trójkąt równoboczny o boku długości 7 cm "
6 gru 22:05
Mila:
Z jakiej książki?
6 gru 22:10
Wojtek: Próbne arkusze maturalne
6 gru 22:11
Mila:
Pomieszana treść dwóch zadań.
6 gru 22:24