Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
Olaa: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
a) 3x4−48=0
b) x4(x2−4)−(x2−4)=0
6 gru 20:38
Janek191:
3 x4 − 48 = 0 / : 3
x4 = 16
x = − 2 lub x = 2
6 gru 20:40
the foxi:
a)
3x4−48=0
3(x4−16)=0
3(x2−4)(x2+4)=0
x2−4=0 ∨ x2+4=0
...
b)
x4(x2−4)−(x2−4)=0
(x4−1)(x2−4)=0
(x2−1)(x2+1)(x2−4)=0
x2−1=0 ∨ x2+1=0 ∨ x2−4=0
...
6 gru 20:41
5-latek: a)= w pamieci 2
ale masz
3x4= 48 to x4=16 to x=2
b) (x2−4)[ x4−1]=0 to x2−4=0 lub x4−1=0
ROzwiaz to
6 gru 20:41
5-latek: Jeszcze (−2)4 daje 16
6 gru 20:42
Janek191:
(x2 − 4)*( x4 − 1) = 0
( x − 2)*(x + 2)*( x −1 )*(x + 1)*(x2 + 1) = 0
x = 2 lub x = − 2 lub x = 1 lub x = − 1
6 gru 20:42
Olaa: ślicznie dziękuję
6 gru 21:01