a) założ; 3x+4≥0 i x−4≥0 i x ≥0 => x ≥0
podnosimy raz do kwadratu ... ( i następnie drugi raz)
po pierwszym razie:
3x +4 +2√(3x+4)(x−4)+x −4= x
2√(3x+4)(x −4)= − 2x /:2
√(3x+4)(x−4)= −x /2
( 3x+4)(x −4)= x2 ..... dokończ , pamiętaj o załozeniu
2/ podobnie wykonaj sam
oczywiście :
2√(3x+4)(x−4)= −3x /2
4( (3x+4)(x−4)= 9x2
przepraszam
znów źle spojrzałam ( starość , nie radość
teraz już na bank:
3x +4 +2√(3x+4)(x −4)+x−4= 4x
2√(3x+4)(x−4)= 0 /2
( 3x+4)(x −4)=0
x = −43 −−− odpada
x =4 −−− jest rozwiązaniem
spr. L= √3*4+4+√4−4= √16= 4
P= 2√4= 2*2=4
czyli ok
ale reszty i tak nie rozumiem...
2*√3x+4*√x−4= 2√(3x+4)(x−4)
pozostałe wyrazy bez pierwiastka przenosisz na prawą stronę
i następnie podnosisz znów obie strony do kwadratu
poazbywasz się zatem pierwiastka po lewej stronie
i otrzymasz po lewej stronie
4( 3x+4)(x −4)
czy juz teraz rozumiesz ?

no tak... nie wpadłbym na to....
bardzo dziekuje
powodzenia
cieszę się η
√3x+7 − √x+1 = 2 / ( )2
3x + 7 − 2√(3x+7)(x+1) − x − 1 = 4
− 2√(3x+7)(x+1) = (−2x − 2) / ( )2
4(3x+7)(x+1) = 4x2 + 8x + 4
3x=−7 x = −1 4x2 + 8x + 4
| 7 | ||
x=− | Δ = 0 | |
| 3 |
czemu zmieniłeś znaki przy −x −1 ...błąd
a2 −2ab +b2 czyli
3x +7 −2√(3x +7)(x+1) +( x +1)
popraw i taki wynik otrzymasz x = 3 lub x = −1
mam tak:
3x +7 −2√(3x +7)(x+1) +( x +1) = 4
−2√(3x +7)(x+1) = (− 4x − 4) /*( )2
4(3x +7)(x+1) = 16x2 +32x + 16
16x2 +32x + 16
Δ = 0
x0 = −1
i znowu to samo...
Równania też upraszczamy podobnie ( jeżeli to możliwe)
Powodzenia
... idę coś
teraz wychodzą mi juz nawet pozostałe przykłady
juhuuu
tzn. ze nie korzystajac z takich uproszczen tych przykładow zrobic sie nie da....
A tak poza tym smaczne GO
Da się , tylko źle wymnożyłeś... sprawdź
12x2 +40x +28= 16x2 +32x +16 ( brrr , wolę jednak upraszczać
i co?: 4x2 −8x − 12=0 / :4
x2 −2x −3=0 ..... 
