Pytający:
(−1,π/2)
Zgaduję, że chodzi o funkcję:
| | x2−2x−3 | |
f(x)=arcctg| |
| |, |
| | x−3 | |
a nie jak wynika z Twojego zapisu (kwestia braku nawiasu):
| | x2−2x−3 | |
f(x)=arcctg| |
| −3|. |
| | x | |
Zatem:
| | x2−2x−3 | | (x−3)(x+1) | |
f(x)=arcctg| |
| |=arcctg| |
| |=arcctg|x+1| dla x≠3 (dziedzina) |
| | x−3 | | x−3 | |
Zatem dla x≥−1 masz zwykły wykres arcusa cotangensa przesunięty o 1 w lewo, natomiast x=−1 jest
osią symetrii, czyli dla x<−1 masz odbicie lustrzane tego po prawej, co widać wyżej.
Oczywiście x=3 wyrzucasz ze względu na dziedzinę.