xcz
Bubert: Dana jest funkcja f(x)=x2 − 4x .
Oblicz miejsca zerowe funkcji g(x)=f(x−1)+3
6 gru 19:20
5-latek: g(x)= (x−1)2−4(x−1)+3
uporzadkuj i licz miejsca zerowe
6 gru 19:25
Janek191:
f(x) = x2 − 4 x = x*(x − 4)
Miejsca zerowe g(x) = f( x − 1) + 3
to 1 i 5
g(x) = (x −1)2 − 4(x −1) + 3 = x2 −2 x + 1 − 4 x + 1 + 3 = x2 − 6 x + 5 = ( x − 1)*(x − 5)
6 gru 19:27
Bubert: Dziekuje!
6 gru 19:27
Janek191:
Pomyłka
g(x) = x2 −2 x + 1 − 4 x + 4 + 3 = x2 − 6 x + 8 = (x − 2)*(x − 4)
Odp. 2 i 4.
6 gru 19:30
Janek191:
6 gru 19:32
Bubert: Na pewno nie ma błedu we wzorze skroconego mnozenia? Wychodzi mi x2−4x−2x+8
6 gru 19:44
Bubert: Sorry, wszystko OK!
6 gru 19:45