Rozkład T studenta - przedziały ufnośći
Laaaniś: Cześć, wiem że to proste zadanie z przedziałów ufnosći, ale nie wiem jak to rozwiązać, dopiero
zaczynam:(
Koszt tygodniowej promocji produktów (X) mają rozkład normalny N(µ, σ). Wylosowano próbę n=10
firm prowadzących działania promocyjne tych produktów na rynku. Wartośći X oraz S2(x)
obliczone na podstawie próby wynoszą odpowiednio 60000 i 144000000. Wyznacz na poziomie
ufności 1−α=0,90 przedział ufności dla średnich tygodniowych wydatków na promocję nowych
wyrobów;
6 gru 19:04
Laaaniś: Nikt nie pomoże?
7 gru 00:18
Rogalik: Masz małą próbę, bo n<30, rozkład normalny i σ nieznane, które zastępujemy podanym S z próby.
W takim układzie nalezy użyć rozkładu Studenta z n−1 stopniami swobody, czyli 10−1=9.
P(| T | < t(n−1))=1−α
1−α = 0,9
odczytujemy z tablic dla 9 stopni swobody, że t9 = 3,25
Zwróć uwagę na konstrukcję tablic − trzeba najpierw odjąć 1 − 0,9 = 0,1 i odczytać t9.
Następnie konstruujemy przedział
X" − t9 * S/√10−1 <μ<X"+ t9*S/√10−1
X" oznaczam średnią z próby, nie wiem, jak tu napisać X z kreską na górze.
7 gru 15:00
Rogalik: 60000 − 3,25*12000/3 <μ <60000 + 3,25 *12000/3
60000−13000<μ<60000 + 13000
47000<μ<73000 to jest szukany przedział ufności
7 gru 15:04