odcinek
Luthrien:

Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta ABC dzieli ten trójkąt na dwie figury.
Oblicz stosunek pól powstałych figur.
Proszę o pomoc
6 gru 18:56
Tadeusz:
skala podobieństwa się kłania
6 gru 19:01
Luthrien: Chyba tak

Myślę, że ten trapez na dole dzieli się na 3 trójkąty, więc skala= 1/3?
6 gru 19:02
Tadeusz:
... myślę, ze nie
6 gru 19:05
Tadeusz:
choć zależy co do czego porównujesz
6 gru 19:06
Eta:

ΔABC ∼ ΔDEC w skali k=2
to P(ABC)= 4P(DEC)
S=4P−P= 3P
6 gru 19:13
Luthrien: A skąd wiemy, że skala wynosi 2?
6 gru 19:19
6 gru 19:26
Luthrien: Dziękuję
6 gru 19:32
Eta:
6 gru 19:44