Planimetria
janku: W trójkącie ABC dane są długości boków: ∣AB∣=4
√3 i ∣AC∣=6 oraz miara kąta CAB
jest równa 30 stopni. Oblicz pole czworokąta ABCD, wiedząc, że symetralna odcinka AB
jest symetralną odcinka CD.
Proszę o pomoc
6 gru 18:14
Eta:

Takim czworokątem spełniającym warunki zadania jest trapez równoramienny
Z własności trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
..........................................................
O długości przekątnych |AC|=|BD|=6 i kącie ostrym między nimi 60
o
| | 1 | |
P(ABCD) = |
| *|AC|*|AC|*sin60o |
| | 2 | |
P(ABCD) = ..........= 9
√3 [j
2]
=======
6 gru 19:02
janku: Dziękuję bardzo! Już wszystko rozumiem
6 gru 19:36
Eta:
To się cieszę
6 gru 19:38