Macierze
Mat: Wyznacz wyznacznik macierzy
5 3 0 0 0
2 5 3 0 0
0 2 5 3 0
0 0 2 5 3
0 0 0 2 5
A druga
−4 1 1 1 1
1 −4 1 1 1
1 1 −4 1 1
1 1 1 −4 1
1 1 1 1 −4
6 gru 16:43
Mat: Up
6 gru 18:05
Mat: Chociaz jak zaczać
6 gru 18:47
Alky: Sprowadzasz do macierzy diagonalnej ( liczby tylko na głównej przekątnej, poza tym zera ) i
liczysz wyznacznik − iloczyn elementów na głównej przekątnej.
Operacje np.
W1→W1−W2
W2→W2−W3
W3→W3−W4
...
jak poodejmujesz to zobaczysz, że układa się to ładnie w wynik.
6 gru 19:09
jc: Drugi wyznacznik. Dodaj wszystkie wiersze do ostatniego.
−4 1 1 1 1
1 −4 1 1 1
1 1 −4 1 1
1 1 1 −4 1
0 0 0 0 0
5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5
Wyznacznik = 0.
Pierwszy wyznacznik. Może rekurencja?
Niech to będzie d5. Rozwinięcie Laplace'a.
d5 =5*d4 −6*d3
d1= 5, d2=19
dn = 3n+1+2n+1
d5 = 36 − 26 = 729−64=...
6 gru 19:10
jc: Pomiń dziwną linię: 5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5 3 0 0 0 2 5.
Chyba chciałem skopiować wyznacznik.
6 gru 19:12
Mat: Dzięki 2. przyklad rozumiem ale ten pierwszy to cos mi to nie wychodzi nie wiem jak sprowadzic
do tej diagonalnej albo chociaz trojkatnej
6 gru 19:32
Mat: Takim odejmowaniem jak pokazał alky nie uzyskalem trojkatnej. Moglby ktos to pokazac?
6 gru 19:47
jc: Zawsze można, ale bez ułamków tego nie widzę.
Rekurencja daje 36−56 = 655 =5*7*19.
6 gru 19:51
Adamm: a, x, y różne od 0
a x 0 ... 0
y a x ... 0
0 y a ... 0
...
0 0 0 ... a
jeśli rozwiniemy według pierwszego wiersza
dostaniemy wyznaczniki
1. a razy
a x 0 ... 0
y a x ... 0
0 y a ... 0
...
0 0 0 ... a
dokładnie taki sam, tylko mniejszego stopnia
2. (−1)x razy
y x 0 ... 0
0 a x ... 0
0 y a ... 0
...
0 0 0 ... x
y 0 0 ... 0
0 a x ... 0
0 y a ... 0
...
0 0 0 ... x
y razy taki sam wyznacznik tylko stopnia o 2 mniejszy
czyli
dn=a*dn−1−xydn−2
tutaj
dn=5*dn−1−6*dn−2
jeśli na szybko rozwiązać tą rekurencję, to mamy
dn=A*2n+B*3n
d1=5=2A+3B
d2=19=4A+9B
B=3, A=−2
dn=3n+1−2n+1
tak jak pokazał jc
6 gru 19:52