Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach
wartek: Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach A(4,3,−5), B(−5,−2,1) i C(−2,−4,−4) oraz długość jego
wysokości opuszczonej z wierzchołka C
Podpowie ktoś jakie wzory?
6 gru 16:38
5-latek: Liczymy wspolrzedne wektora AB = [ax ay az] i wektora AC= [bx, by, bz]
Wektor w=ABxAC ma wspolrzedne
wx= |ay, az
| by,bz|
wy= (−)|ax az|
| bx,bz|
wz= |ax ay|
bx, by|
sa to wyznacznik wiec je policz
PΔ= 0,5 w
===============
w= √wx2+wy2+wz2
Lub w policz z
w=| i j k |
| ax ay az|
| bx by bz|
Wysokosc to odleglosc punktu C od prostej AB
6 gru 17:38