Jakieś tw. sinusów xd
pierniczek:

Oblicz sin α. Ten brzydki kulfon koło 4 to
√2
6 gru 16:00
pierniczek: Chcę tylko metodę, bez odpowiedzi
6 gru 16:02
pierniczek: Czy można w ogóle to jakoś policzyć?
6 gru 16:21
kochanus_niepospolitus:
Twierdzenie cosinusów znamy
6 gru 16:23
pierniczek: 52=22+x2−2*2x*cos(α)
6 gru 16:35
pierniczek: (4√2)2=52+x2−2*x*5*cos(π−α)
6 gru 16:37
pierniczek: Z tego mi nie wychodzi
6 gru 16:37
Mila:

Podpowiedź:
1) oblicz kąt β w ΔBC i oblicz |CD|, P
ΔABC
2)
porównaj pola
Można też obliczyć wysokość i skorzystać, że sinα=sin(180−α)
Licz.
6 gru 16:55
pierniczek: Dzięki za pomoc, liczę
6 gru 17:03
pierniczek: d*sin(α)=sin(β)*4√2?
6 gru 17:09
pierniczek: Potrzebuje β i d
6 gru 17:21
Mila:
Tak.
6 gru 17:24
Mila:
Przecież dałam wskazówkę.
β z tw. cosinusów w ΔABC.
6 gru 17:25
pierniczek: β=π/4
d=
√17
Dzięki wielkie jeszcze raz
6 gru 18:07
Mila:
Dobrze.
6 gru 18:32