1 | 1 | |||
lim dla x→0 ( | − | ) | ||
x | arctgx |
1 | 1 | x | arctgx−x | ||||
− | = | * | |||||
x | arctgx | arctgx | x2 |
arctgx−x | 1/(1+x2)−1 | −x | ||||
limx→0 | = H = limx→0 | = limx→0 | = | |||
x2 | 2x | 2+2x2 |
1 | 1 | ||
− | →0 | ||
x | arctgx |
x | ||
A co z granicą ułamka | ? To jest 0 przez 0. Czy można to pominąć? | |
arctgx |
x | |
→1 przy x→0 | |
arctgx |
arctgx−x | ||
lim przy x dążącym do 0 | ||
x2 |
x − arctg x | ||
To policz teraz limx→0 | . | |
x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |