Ciekawa granica funkcji
Dickens: Ciekawa granica funkcji
Prosze o jakiś ciekawy może troche bardziej skomplikowny lub z ciekawym zapisem (nie koniecznie
bardzo trudny) przykład z granicy funkcji
potrzebuje do szkoly a nad rozwiązaniem chciałbym pomyśleć sam.
Znane mi twierdzenia o granicach funkcji:
−o arytmetyce granic
−o trzech funkcjach
−o granicy iloczunu funkcji zbieznej do zera i ograniczonej
−wykorzystanie ciągłości do obliczania granic
−granice z liczba e
−granica funkcji zlozonej i ciaglej
−granice z funkcjami trygonometrycznymi i cyklometrycznymi
jeśli nie jest to przykład wymyślony to prosiłbym o źródło. Z góry dziekuje i pozdrawiam
6 gru 15:30
Dickens: bump
6 gru 19:45
5-latek: No to masz
lim x→0 sin(3x)*ctg(5x)
lim x→π/2 (sinx)
tg2x
| | tg3(1/n)*arc tg(3/(n√n) | |
lim n→∞ |
| )} |
| | sin(2/n3)*tg(1/√n)*arc cos(5/n | |
Znalezc punkty niecoiaglosci funkcji (jesli istnieja ) oraz skok funkcji w kazdym punkcie
nieciaglosci
f(x)= lg(x
2+3x)
WYznacz granice funkcji U{2
1/x gdy x dazy do zera
a) z prawej strony
b) z lewej strony
c) w dowolny sposob
6 gru 19:50
5-latek: y=21/x
6 gru 19:51
5-latek: Przepraszam ale nie napisalem
limx→2 −0 oznacza x dazy do 2 z lewej strony
6 gru 19:58
6 gru 20:07
Adamm: a>0 oczywiście
6 gru 20:10
Dickens: | | tg3(1/n) ... | |
5−latku, czy granica limn→∞ |
| = 0 ? |
| | sin(2/n3) ... | |
6 gru 22:23
Adamm: nie
6 gru 22:24
Dickens: Adamm
Czemu taki sposób prowadzi do błędu, wiele przykładów tak rozwiązywałem, kiedy nie można tego
stosować
| | tg3(1/n)*arctg(3/n√n) | |
limx→∞ |
| = |
| | sin(2/n3)*tg(1/√n)*arccos(5/n) | |
| | tg3(1/n) | | arctg(3/n√n) | |
=limx→∞ |
| * (1/n3) * |
| * (3/n√n) ... (i |
| | (1/n)3 | | (3/n√n) | |
| | sinx | | tgx | |
tak dalej − korzystam ze znanych granic |
| , |
| ...) |
| | x | | x | |
6 gru 22:57
Mariusz:
| | 1 | |
Co do granicy zaproponowanej przez Adama to spróbuj dojść do granicy limx→∞(1+ |
| )x |
| | x | |
a bez l'Hospitala pewnie dlatego że ta granica jest potrzebna do policzenia pochodnej licznika
6 gru 23:03
Adamm: | | tg3(1/n) | |
ten cały przykład tak, myślałem że chodzi ci o samo |
| |
| | sin(2/n3) | |
6 gru 23:06
5-latek: mam w ksiazce odpowiedz ze granica =0,3
7 gru 21:16
5-latek: Odpowiedzi do granic
2) (−1)
3) (−
∞)
4) e
−0,5
7 gru 21:21
Adamm: 5−latek, jeśli chodzi o tą granicę, to musiałeś chyba coś źle przepisać, bo granica
na pewno nie wynosi 0,3, tylko 0
7 gru 21:28
5-latek: czesc

Przepiszse osobno licznik i mianownik
Licznik
Mianownik
| | 2 | | 1 | | 5 | |
sin |
| *tg |
| * arc sin |
| |
| | n3 | | √n | | n | |
Rozwiazanie autora jest takie
najpierw rozpiszse licznik i mianownik osobno
| | 2 | | 1 | | 5 | |
Mianownik |
| * |
| * |
| |
| | n3 | | √n | | n | |
7 gru 21:42
Adamm: Cześć
teraz się zgadza
napisałeś arc cos zamiast arc sin
7 gru 21:44
5-latek: bardzo przepraszam , ale juz troche nie dowidze
Myslalem ze dobrze przepisalem .
7 gru 21:46