Zadanie z fizyki - pilne
d'rky: Lokomotywa o masie 1,5*105kg na poziomym odcinku drogi s=600 m pracując ze stałą siłą f=17kN
zwiększyła prędkość od v1 = 36 km/h do v2 = 54 km/h. Wyznacz średnią siłę oporu ruchu.
1 lut 20:32
d'rky: podbijam − to pilne
1 lut 21:20
d'rky: podbijam − to pilne
1 lut 22:37
Godzio:

m = 1,5*10
5 kg
F − 17kN = 17 000 N
v
1 = 36km/h = 10m/s
v
2 = 54km/h = 15/s
s=600m
F
o = ?
Z wykresu wyliczamy czas
| | 2s | | 1200m | |
t = |
| = |
| } = 80s
|
| | v1 + (v2−v1) | | 15m/s | |
1200m : 6400s
2 = a
a=0,1875m/s
2 = 1875m/s
2 * 10
−4
F
w = F − F
o
a * m = F−F
o
−(1875m/s
2 * 10
−4 * 1,5*10
5 kg − 17 000 N ) = F
o
F
o= −11125 N
Mam nadzieje że dobrze
2 lut 00:36
Jakub: Łał Godzio. Super rysunek!
2 lut 02:22
Godzio: rysunek to podstawa
2 lut 13:22
Gag: Ja tam nie wiem ale w odpowiedzi w zbiorze było ok. 1375 N
16 lut 20:21