zadanie
Adamm: fajne zadanie
θ(n) − liczba dzielników n
a
1∊ℕ, a
1≥2
a
n=θ(a
n−1)
znajdź granicę lim
n→∞ a
n
6 gru 14:08
kochanus_niepospolitus:
wynosi 2
bez względu na wartość a1 > 2:
an < ... < a3 < a2 < a1
jeżeli an ∊ P to an+1 = 2 co także jest liczbą pierwszą i ∀m>n am = an+1 = 2
jeżeli a1 = 2 to mamy już liczbę pierwszą i lecimy wniosek.
6 gru 15:02
Adamm: no trochę dziurawe to rozumowanie
np. θ(n)<n ?
nieprawda
druga rzecz, co jeśli an=1 ? wtedy dla każdego m>n mamy am=1
granica może być równie dobrze równa 1
6 gru 15:08
kochanus_niepospolitus:
θ(n) < n to jest oczywiste dla n>2
θ(3) = 2
θ(4) < 4 ... ponieważ 4 musiało by być podzielne przez 1,2,3 i 4
Druga sprawa ... bardzo łatwo wykazać, że każda dowolna liczba 'n' (n>2) posiada największy
| | n | |
dzielnik (pomijając samo n), który jest nie większy niż |
| . |
| | 2 | |
| | n | |
Co oznacza, że liczba θ(n) ≤ |
| + 1 < n (dla n>2) |
| | 2 | |
6 gru 15:14
kochanus_niepospolitus:
niech p ∊ P (liczba pierwsza)
θ(p) = 2 ... ponieważ mamy dzielniki: 1 i p
dlatego am > 1, ponieważ a1 ≠ 1, a liczba naturalna większa od 1 ma co najmniej tyle
dzielników co liczba pierwsza, czyli co najmniej 2.
6 gru 15:15
kochanus_niepospolitus:
oczywiście o 15:14 mówię o liczbach naturalnych n (n>2)
6 gru 15:17
Adamm: teraz się zgadzam
6 gru 15:19
Adamm:
6 gru 15:19
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę to oszacowanie z 15:14 jest kluczem do wykazania, że ten ciąg będzie ciągiem
malejącym, aż do momentu gdy trafimy na an−1 = p ∊ P
6 gru 15:25