granice ciągu
Analiza: Mam pytanie teoretyczne, mianowicie jeśli do policzenia mam granice ciągu bedącego iloczynem
dwóch wyrażeń to czy jest ona równa iloczynowi granic obu wyrażeń?
6 gru 13:49
Jerzy:
Tak.
6 gru 13:51
Rogalik: Jeśli obie granice istnieją i są skończone − to wtedy tak.
Weź np.an = n2 i drugi bn = 1/n.
Pierwszy dąży do nieskończoności, drugi do zera, iloczyn tych granic byłby zero.
Tymczasem
n2 * 1/n = n
Zatem granica z ilch iloczynu to ∞
8 gru 22:43
Adamm: jeśli jedna dąży do ±∞, a druga dąży do liczby a≠0, to jeśli a>0 mamy ±∞
a jeśli a<0 to zmienia się znak
również jeśli jedna i druga dąży do ±∞, to iloczyn dąży do ±∞ (znaki tak jak zawsze,
+ i + to +, + i − to −, − i − to +)
8 gru 22:46