Oblicz pochodną
wygwizdany: f(x)=
lnx√x
Df = R
Non stop się plątam w tej funkcji i nie chce mi wyjść. Jakieś pomysły?

Wiem, że muszę to robić wzorem f'(x)/g'(x), ale po podstawieniu do tego wzoru wyszedł mi jakiś
kosmiczny wzór
f'(x)=(
√xx−
lnx2√x)/x
6 gru 13:37
6 gru 13:40
Jerzy:
Popraw też dziedzinę !
6 gru 13:46
Jerzy:
| | 2 − lnx | |
Po uproszczeniu: f'(x) = |
| |
| | 2x√x | |
6 gru 13:47
jc: Proponuję taki rachunek:
f(x) = −x−1/2 ln x
f'(x) = − (−1/2) x−3/2 ln x − x1/2 (1/x) = x−3/2 [(1/2) ln x − 1]
6 gru 13:47
wygwizdany: Df = (0,oo)
Mógłbyś rozpisać to uproszczenie, bo trochę tego nie widzę?
6 gru 13:48
Jerzy:
@jc ...f(x) = x−1/2*lnx
6 gru 13:50
Jerzy:
Sprowadż licznik do wspólnego mianownika.
6 gru 13:50
wygwizdany: A co do Df = (1,oo)
Ten błąd zrozumiałem, ale wciąż nie widzę tego uproszczenia.
6 gru 13:50
wygwizdany: Okej, dzięki
6 gru 13:51
Jerzy:
Dziedzina nadal żle.
6 gru 13:55
wygwizdany: A czemu? Przecież w mianowniku jest
√x więc x>=1, czyli D = <1,oo)
Okej, sam sobie odpowiedziałem na pytanie
6 gru 13:59