Prawdopodobieństwo warunkowe wzór Baysey'a
pyta: Dwie piekarnie dostarczają do sklepu pieczywo w stosunku ilościowym 3:5. 10% pieczywa z
pierwszej piekarni oraz 12% pieczywa z drugiej piekarni ma zakalec.
Oblicz prawdopodobieństwo, że kupione przez klienta pieczywo z zakalcem pochodzi i pierwszej
piekarni.
A − pieczywo pochodzi z 1 piekarni
B − pieczywo pochodzi z 2 piekarni
Z − zakalec
P(A|Z) = 0.1
P(B|Z) = 0.12
P(A) = 38
P(B) = 58
Mam do policzenia P(Z|A) = P(A|Z)*P(Z)P(A)
Poprawnie to robię? Bo coś mi wydaje się źle. Wynik wychodzi mi 3%.
6 gru 13:27
Mila:
Z− kupiono ciasto z zakalcem
A− ciasto z zakalcem pochodzi z pierwszej piekarni
| | 3 | | 1 | | 5 | | 12 | | 30 | | 60 | | 90 | | 9 | |
P(Z)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 8 | | 100 | | 800 | | 800 | | 800 | | 80 | |
6 gru 14:57