6 gru 12:05
Jerzy:
Po pierwsze lim nigdzie nie zmierza,a po drugie wykorzystano wzór:
6 gru 12:08
yht:
| | 0 | |
jeśli szukasz innej metody to można zauważyć że po wstawieniu x=2 mamy [ |
| ] więc możemy |
| | 0 | |
zastosować regułę Hospitala
6 gru 12:11
ask99: tak x zmierza do 0,ale we wzorze ma zmierzać do 0,a nie do 2 jak w ww przykładzie.
6 gru 12:27
Jerzy:
Zauważ,że jak x → 2 , to całe wyrażenie: x
2 − 4 zmierza do 0.
Można to zpisać:
t = x
2 − 4 i jeśli: x → 2 , to: t → 0
| | et − 1 | |
.. = limt →0 |
| = 1 |
| | t | |
6 gru 12:31
ask99: A ok, czyli liczba do której zmierza x ma zerwać wyrażenie w liczniku i
mianowniku. Myślałem że gdy z zmierza do innej wartości niż 0 to wzoru nie wolno stosować
6 gru 12:55
yht:
dokładnie
z Hospitala można stosować, gdy po wstawieniu liczby do której zmierza x mamy
| | 0 | | +∞ | | +∞ | | −∞ | | −∞ | |
[ |
| ], [ |
| ], [ |
| ], [ |
| ], [ |
| ] |
| | 0 | | +∞ | | −∞ | | +∞ | | −∞ | |
6 gru 12:57
yht:
*można korzystać
6 gru 12:57